LCGW

Mis niet langer het laatste welzijnsnieuws

E-mail: *

:

  • nieuwsbrief algemeen
  • nieuwsbrief noord
  • nieuwsbrief oost
  • nieuwsbrief west
  • nieuwsbrief zuid
  • lcgwcongress6 daagse Opleiding Sturen op geluk
11-09-2018 t/m 11-09-2019

6-Daagse opleiding “Beter Beleid door Sturen op Geluk”

Op het congres Gezondheid en Geluk zijn veel enthousiaste sprekers en praktijkmensen aan het woord geweest. Je wilt dit soort initiatieven natuurlijk op langere termijn voortzetten en borgen. Ook wil je graag weten of het werkt. Dan helpt het enorm, wanneer je geluk als doel, maatstaf of indicator van succesvol beleid gaat gebruiken.” Dit zegt Akshaya de Groot, directeur van en opleider aan het nieuwe Jeremy Bentham instituut voor Beleid en Geluk.
“Om geluk letterlijk tot doel van beleid (op welk gebied dan ook) te maken”, zegt hij, “moet je weten wat het is, hoe je het kunt meten, en hoeveel we er al over weten. Er is zelfvertrouwen voor nodig. En daarbij helpt het als je weet dat je geluk ook kwantitatief kunt benaderen, bijv. in een lokaal dashboard. Of dat zelfs kosten-baten-analyse in termen van geluk mogelijk is. Terwijl wij ons nog afvragen ‘kan dat wel?’ zijn er al Nobelprijswinnaars in de economie die geluksonderzoek doen.
Geluksonderzoek past verrassend goed in een economische modus van denken, verklaart hij. In plaats van te vragen hoe krijg ik voor deze investering en inspanningen zoveel mogelijk winst terug, vraag je: hoe krijg ik zoveel mogelijk geluk ervoor?”
Filosoof en rechtsgeleerde Jeremy Bentham, de naamgever van het instituut, bepleitte dit al meer dan 200 jaar geleden. “Hij zag geluk zelfs als het doel van alle wetgeving.” Het is dus geen mode-onderwerp: “Geluk lag mede aan de basis van de Verlichting en onze democratie.”
Bentham had echter de ‘pech’ dat er in zijn tijd nog geen geluksonderzoek bestond. Tegenwoordig is dat er wel. Akshaya de Groot: “In mijn visie zou iedere beleidsmaker en politicus over deze basiskennis rondom geluk moeten beschikken.”

Wij willen u daarbij stimuleren. Daarom de volgende aanbieding. Bent u (of is uw gemeente) lid van LCGW of relatie van stichting Spectrum | Partner met elan, dan betaalt u voor deze 6 fascinerende dagen geen € 2995 maar slechts € 1750. Deze aanbieding is tijdelijk. 

Uitgebreide informatie over de 6-daagse opleiding “Beter Beleid door te Sturen op Geluk” vindt u hier: https://beterbeleid.info