4 vragen aan Janny de Jonge

janny klein

4 vragen aan Janny de Jonge
Procesbegeleider en Projectmedewerker op de afdeling Wonen, Werken en Leven van de gemeente Schouwen-Duivenland en bestuurslid van het LCGW.

Wat betekent het LCGW voor jou?
In 2017 maakte ik kennis met het LCGW toen de gemeente Schouwen-Duiveland, samen met de gemeente Den Bosch, het festival “van de zachte G naar de zoute zee” organiseerde. Er werd mij gevraagd om mee te denken, wat ik gelijk omzette in meedoen aan de organisatie. Het LCGW is voor mij een breed netwerk waar je kennis maakt met nieuwe denkwijzen en nieuwe methodes die je meteen kan toepassen in je eigen werk. De congressen geven mij inspiratie en motivatie om er direct mee aan de slag te gaan. Ik neem altijd iets mee terug. 

Waarom vind je het congres in Goes belangrijk voor gemeenten?
Zeeland is een bijzondere provincie als het gaat om de dynamiek in de samenwerking tussen de 13 gemeenten en de provincie Zeeland. Het feit dat het eilanden zijn, maakt niks uit. Dat blijkt uit de vele initiatieven van inwoners die van gemeenten de ruimte krijgen om de eigen leefomgeving te verbeteren. Dit laten we graag op het congres zien. Maar de Zeeuwse gemeenten willen ook van jou horen welke uitzonderingen en doorbraken jij in jouw gemeente ruimte geeft om de inwoners in zijn of haar kracht te zetten. En vergeet vooral de sprekers en workshops niet. Het is dé gelegenheid om van elkaar te leren en elkaar te inspireren in het mooie Zeeland. 

Welke spreker en/of workshop wil je extra aandacht geven?
Ik wil graag de spreker Juul Martin promoten. Hij kan motiverend spreken over hoe je met inwoners voor de verandering kan zorgen. Hij kan je laten dromen over welke verandering door de inwoners zelf wordt opgepakt en hij geeft praktische handvatten die vrij snel ingezet kunnen worden voor de gewenste doorbraken. Het is laagdrempelig en geeft je werk net die dimensie waarmee je verder kan bij jouw gemeente.

Wat doe je zelf op het congres?
Als beleidsambtenaar bij de gemeente Schouwen-Duiveland laat ik op de eerste dag zien hoe de mobiliteit op het eiland wordt opgepakt met het project “S-D op weg”. Het is een pilot van meerdere initiatiefnemers, ondersteunt door de Provincie Zeeland en de gemeente Schouwen-Duiveland. Samen geven zij  ruimte aan initiatieven van inwoners om de mobiliteit op de eilanden te behouden en te verbeteren. 

Op de tweede dag gaan we ‘on tour’ en laten we de verschillende activiteiten zien die onder de pilot “SD-op weg” zijn uitgevoerd  en hoe ze worden ingezet.
Ook presenteren de medewerkers van TROTS! hoe zij ervoor zorgen dat jongeren die ‘op straat staan’ een diploma halen, werk vinden dat bij ze past en ook nog eens leren zelfstandig te wonen. Op deze manier geven ze de jongeren en de ouders een nieuw kans. Het is een doelgroep die bijna nergens meer terecht kan, maar door dit initiatief weer met eigen kracht aan de samenleving kan deelnemen. Dit is een echte uitdaging die we graag met jullie willen delen.

Dus mis dit congres in gastvrij en gastronomisch Goes niet! Klik hier voor het programma.