4 vragen aan Sabrina Eijk

sabrina-2 (2)

4 vragen aan
Sabrina Eijk, Programmaleider Gezond stedelijk leven voor iedereen van de gemeente Nieuwegein en bestuurslid van het LCGW

Wat betekent het LCGW voor jou?
Voor Sabrina Eijk is het LCGW een groot vernieuwend en inspirerend netwerk van ambtenaren, wethouders en burgemeesters met een enthousiast bestuur. Dit werd haar vooral duidelijk tijdens het tweedaagse congres in Apeldoorn (Petje af voor de burger) in 2012. De laatste workshop waarin  deelnemers tegen de “oude” indicatoren protesteerde, maakte indruk op Sabrina. Verandering was op komst en niet meer te stoppen.

Waarom vind jij het congres in Goes in 2020 belangrijk voor gemeenten?
Inwoners en met name jeugd doen een steeds groter beroep op zorg en bij de gemeenten lopen de tekorten op.  Hoe zorgen we er nu voor dat mensen langer gezond en gelukkig blijven en minder beroep hoeven te doen op zorg? Wat zijn de beschermende factoren en kunnen we dit opnemen in beleid en uitvoering? Als kinderen, bijvoorbeeld, in een veilige en inspirerende omgeving opgroeien, zal dit zeker invloed hebben op hun verdere levensloop. Maar hoe doe je dit als gemeente? Hoe zorg je, bijvoorbeeld, dat door een andere manier van inkoop de kwaliteit van zorg niet verloren gaat?
De antwoorden vind je op dit congres!

Welke spreker of workshop wil je extra aandacht geven?
In de Masterclass van Jan Auke Walburg leren gemeenten hoe ze preventie kunnen vertalen naar beleid en uitvoering. Jan Auke Walburg behandelt de beschermende factoren die mensen nodig hebben om op een veilige manier zijn of haar talenten te gebruiken.
Maar ook de ABCD methode van Cormac Russell laat zien hoe je concreet de samenhorigheid in de wijken en dorpen kan stimuleren en wat dit doet met de gezondheid en het geluk van mensen.

Wat doe je zelf op het congres?
Vanuit Nieuwegein vertrekt een bus met 26 mensen:10 professionals en 16 bewoners die zich inzetten voor hun eigen wijk. De gemeente organiseert deze reis om ze nog meer inspiratie en energie te geven waarmee ze in Nieuwegein aan slag kunnen gaan. En vergeet niet de samenhorigheid tussen de inwoners en de ambtenaren die al op weg naar het congres ontstaat!

Dus volgens Sabrina Eijk: genoeg te leren en te ontdekken op het congres in Goes