In 2025 vieren we een bijzonder mijlpaal: het 55-jarig bestaan van het LCGW. Onze rijke geschiedenis vindt haar oorsprong in de jaren vijftig van de vorige eeuw. In die tijd zagen grote steden van Nederland zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag de noodzaak in van een gemeentelijke aanpak van jeugdzaken. Ze wilden af van particuliere initiatieven met een religieuze basis. Wat begon als een klein netwerk van ambtenaren groeide al snel uit tot het grootste netwerk voor uitwisseling van kennis en samenwerking binnen het sociaal domein.
Van bescheiden begin tot landelijke organisatie
In 1952 werd het “Interstedelijk Contact Ambtenaren Jeugdzaken” opgericht, een initiatief dat aanvankelijk gericht was op jeugdzorg in een paar grote steden. Dit initiatief breidde zich snel uit met steden als Haarlem, Leiden en Dordrecht. In 1960 kreeg de organisatie een nieuwe naam: het Landelijk Contact Ambtenaren Jeugdzaken (LCAJ). Negen jaar later, in 1969, werd officieel de vereniging opgericht, die bekend kwam te staan als het LCGW.
Vanaf dat moment is het LCGW een onmisbare speler in het sociaal domein. In 1979 telde de organisatie al 248 leden en in 1990 waren dat er 419. Hoewel herindelingen en gemeentelijke fusies in de afgelopen jaren voor een lichte daling in het ledental hebben gezorgd, blijft het LCGW met een bereik van 80% het grootste netwerk binnen het gemeentelijke sociale domein.
Deskundigheid: de kern van ons werk
Deskundigheid is altijd de rode draad geweest in het werk van het LCGW. Al in de jaren zeventig werd gestart met de opleiding “ambtenaar jeugdzaken”, die later werd overgenomen door de Bestuursacademie. Tot 1990 ontvingen vele ambtenaren hun diploma via deze opleiding. Vandaag de dag biedt het LCGW moderne opleidingen aan, zoals de opleiding tot beleidsadviseur en specifieke trainingen over hoe het sociaal domein functioneert. Net als vroeger worden deze trainingen veelal “in service” gegeven, waarbij hele gemeentelijke teams samen worden getraind.
Vereniging van vrijwilligers
Wat het LCGW uniek maakt, is het karakter van een vrijwilligersorganisatie, ondanks de groei en professionalisering. Al onze leden hebben naast hun vrijwillige inzet een baan binnen het sociaal domein bij de gemeente. Dit waarborgt een unieke bundeling van expertise en ervaring, en een voortdurende verbinding met de dagelijkse praktijk.
We blijven echter niet stilstaan. Jonge ambtenaren met nieuwe inzichten krijgen bij ons volop de ruimte. Zo hebben we 10 oktober een dag speciaal voor jonge ambtenaren lees meer. Vernieuwing en frisse ideeën zijn essentieel om het sociaal domein toekomstbestendig te houden. Dit jaar bijvoorbeeld wordt ons jaarlijkse festival in Deventer georganiseerd door enthousiaste collega’s van de gemeente Deventer en onze vrijwilligers.
Uitnodiging: kom naar het festival in Deventer
Ter ere van ons aanstaande jubileum nodigen we iedereen van harte uit voor het LCGW festival. Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden waarin we samen met experts en collega’s uit het sociaal domein vooruitblikken op de toekomst. Laten we elkaar blijven uitdagen, vernieuwen en samen bouwen aan een sociaal sterk Nederland.