Dit jaar was de 10e Child in the city world-conference in Dublin. Vanuit heel de wereld kwamen jongerenwerkers, beleidsmedewerkers en wetenschappers naar Dublin. Met elkaar deelden we kennis en ervaring over kindvriendelijke steden.
De conferentie werd geopend door Roderic O’Gorman, Minister for children, equality, disability, integration and youth. Hij hield een sterk pleidooi voor het belang van spelen voor kinderen. Voor de stadssafari de volgende dag, had hij ook nog een goed advies: “grab an umbrella”. Na hem sprak de Ierse kinderombudsman, Dr. Niall Muldoon. Hij noemde ouders volwassen geworden kinderen. Later zouden sprekers nog zeggen: “grow down” (een reactie van een kind op een ouder die zegt: “grow up”) of het belang van spelen voor ouders benadrukken. Alles in het teken, hoe maak je de omgeving kindvriendelijk.
Een van de workshops ging verder in op het thema spelen. Zo was daar Sabine Vincon, van de Queen Margaret University. In haar onderzoek onderzoekt ze spelen vanuit de complexiteit theorie. Dus spelen als een complex systeem. Een van de conclusies van het (actie) onderzoek is dat de relatie van belang is voor de uitkomst. Dit werd bevestigd door de volgende onderzoekster Deidre Horgan. Haar onderzoek vanuit de University of Cork richt zich op 11 jarigen. Ze wandelt met de doelgroep door hun omgeving en gaat tijdens het wandelen het gesprek aan. Persoonlijk vond ik dit een kindvriendelijk onderzoek. De methode is echt gericht op wat kun je leren van een 11 jarige, de uitkomsten waren verrassend. Het onderzoek vond plaats in een “buurt met veel sociale problemen”, dit beeld hadden de jongeren niet van de buurt. Zij hebben een positief beeld van hun buurt en een goede relatie met veel mensen in de buurt.
Mara Mintzer van de city of Boulder in Oregon zet de ideeën van jongeren om in actie. Haar community based approach heeft ze in een inspirerende Tedx uitgelegd. Ze combineert methoden van ABCD met placemaking. De resultaten zijn een actieve en betrokken jeugd. Dit ervaarde ik ook de volgende dag bij de youth city council van Dublin. Deze jongeren bepalen hun eigen agenda. Ze worden daarbij ondersteund door een onafhankelijk coördinator. Maar ik was verbaasd over de zelfstandigheid van de jongeren en vooral de welbespraaktheid op verschillende thema’s. Het zal me niet verbazen dat een van die jongeren 10-15 jaar burgemeester van Dublin is. Ik hoop dat hij dan nog steeds weet wat “Grow down” betekent.
Het 11e Childfriendly wereldcongres is van 20-24 november 2023 in Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten, de eerste stad in de Arabische Regio die voldoet aan de in 2018 herziene kindvriendelijke steden criteria van UNICEF, dit omdat ze met beleid en uitvoering vorm geeft aan het kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.