Kijken hoe het werkt
Halewijn doet veel onderzoek binnen het sociaal domein naar kwetsbare mensen en hun omgeving. Dit doet hij niet alleen door te kijken naar data, maar vooral door in gesprek te gaan met de doelgroep zelf en de betrokken instanties. We noemen een paar voorbeelden.
Zo onderzocht hij in de provincies Groningen en Drenthe de betekenis van wonen voor mensen die beschermd wonen. In Enschede onderzocht hij hoe het welzijnsbeleid van de gemeente uitwerkt op de bewoners zelf. Verder keek hij in verschillende gemeenten hoe de inwoners het armoedebeleid of schuldhulpverleningsbeleid ervoeren. Zo volgde hij twee jaar lang gezinnen die het risico liepen hun kind uit huis geplaatst te zien worden.
Leidend bij deze onderzoeken is de vraag met welke bedoeling het beleid is opgesteld en hoe dit ervaren wordt door de doelgroep zelf. Halewijn deed promotieonderzoek naar het behandelsucces van kinderen in de jeugd-GGZ. In dit onderzoek ligt de focus op de motivatie en ervaren stigma van ouders. Uit het onderzoek wordt vooral ook duidelijk hoe vooraf gedefinieerde begrippen de interpretatie van de complexe realiteit in de weg kan staan.
Zijn onderzoeken leveren een verrassend beeld op. In deze lezing neemt hij je mee over de verschillende onderzoeken heen. We gaan op een wat abstracter niveau kijken naar een verschuiving van kijken naar wat werkt naar kijken hoe het werkt. Met andere woorden: van een focus op theorie en data naar inzichten vanuit de doelgroep zelf en wat dit betekent voor de effectiviteit van beleid. Laat je verrassen door zijn aanbevelingen.
Biografie
Halewijn Drent onderzoeker bij het Centrum voor Arbeid en Beleid. Afgestudeerd master of science, sociologie in de richting van arbeid, organisatie en levensloop aan de Rijks Universiteit Groningen.
Atlastheater, Zaal 6 van 15:30 tot 16;15 uur