Maatschappij van Weldadigheid (max. 70 personen)
De Maatschappij van Weldadigheid is een particuliere organisatie opgericht in de 19e eeuw die armoedige gezinnen wilde helpen om een eigen bestaan op te bouwen. De organisatie wilde de armen niet alleen uit de armoede wilde helpen, maar wilde ze ook verheffen. Letterlijk ze ‘allengskens opbeuren uit de zedelijke verbastering’ waar ze door hun jarenlange armoede in terechtgekomen zijn. Veenhuizen is wellicht een van de bekendste gestichten van deze Maatschappij. In Veenhuizen werden wezen en bedelaars geplaatst op aanwijzen door subcommissies door het gehele land.
In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht door Johannes van den Bosch, die de armoedige gezinnen wilde helpen. Van den Bosch kocht in Drenthe woeste grond aan zodat de armen die konden ontginnen. Al snel na de aankoop arriveerden 52 gezinnen. Een groot deel van hen is er tot hun dood blijven wonen. Hun lotgevallen zijn uitvoerig beschreven door Wil Schackman in het boek ‘De Proefkolonie’.
Biografie
Wil Schackman schreef in 2006 De Proefkolonie, een beschrijving van de eerste kolonie in Frederiksoord van de Maatschappij van Weldadigheid. In 2013 volgde De bedelaarskolonie, over het bedelaarsgesticht in Ommerschans, eveneens opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid. Zijn derde boek in de serie over de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, De kinderkolonie, verscheen in 2016. Het laatste deel in deze serie, De strafkolonie, verscheen in 2018.
6 maart Atlastheater, zaal 3 van 15:30 tot 16:15 uur (max. 70 personen)