Op zoek naar nieuwe waarden in het sociaal domein (max. 50 personen)
Sociale politiek is van alle tijden. Het is echter betrekkelijk recent dat de overheid en de gemeente daarbij een belangrijke rol speelt, dat is pas begin vorige eeuw begonnen en na de Tweede Wereldoorlog omgezet in beleidsprogramma’s voor iedereen.
Daarvoor waren het vooral maatschappelijke en kerkelijke organisaties die een rol speelden op wat we nu sociaal domein noemen. Aanvankelijk, vanaf de middeleeuwen, is dat voornamelijk armenzorg, voor een wat beperkter deel Volksopvoeding, voor vooral de kinderen. Met de opkomst van de industriële samenleving, in Nederland in vergelijking tot de landen om ons heen pas laat, vanaf de tweede helft van de 19e eeuw, neemt het domein van de armenzorg bredere contouren aan. Naast de armenzorg, die nog altijd het overgrote deel van de sociale politiek inkleurt, komt er arbeidswetgeving, met als eerste grote thema de kinderwet van Van Houten (1873), gevolgd door eerste sociale zekerheid wetten, en verdere initiatieven op de terreinen gezondheidszorg, onderwijs en volkshuisvesting. In de loop van de 20e eeuw ontwikkelt sociale politiek zich in de vorm van de verzorgingsstaat tot een dominante pijler van de moderne samenleving.
Sociale politiek maakt echter deel uit van een bredere maatschappelijke ordening. Dat wil zeggen de inhoud, vormen en dominante waarden van de sociale politiek worden bepaald door de dominante ordeningsconcepties binnen het maatschappelijke en politieke domein.
Vraagt de huidige sociale politiek om nieuwe waarden, die ook vanuit een geheel nieuw vertrekpunt worden geformuleerd? Joop Roebroek en Jan Dirk Gardenier gaan met elkaar en met u in gesprek.
Biografie
Joop Roebroek, voorzitter van de rekenkamers van Westerwolde en Pekela en zelfstandig onderzoeker en Jan Dirk Gardenier van CAB Groningen.
7 maart, gemeentehuis, bruggebouw van 11:30 tot 12:15 uur (max. 50 personen).