Interview met Jan van Ginkel: hoe ga je om met de Digitale Transformatie?

Foto Jan van Ginkel._ (002) (1)

Jan van Ginkel

Loco Secretaris van de Provincie Zuid-Holland en auteur van “Werken aan de wakkere stad”

Jan van Ginkel ziet en waardeert wat gemeenten presteren binnen het sociaal domein, ondanks de toename van sociale vraagstukken en de tekorten in de jeugdzorg. Veel professionals zijn vanuit hun functie en drijfveer zeer betrokken bij kinderen en volwassenen die zorg nodig hebben. Zij begrijpen dat als je één mens redt, je de hele wereld redt (een oud Joods spreekwoord).

De wijk- en dorpsteams zijn de aangewezen organisaties die preventief en met behulp van het netwerk zorgen dat de hulpvraag op tijd, en het liefst eerder, wordt opgepakt zodat dure zorg niet nodig is. Maar wat komt hiervan terecht? En waar worden de beslissingen op gebaseerd? Naast de werkelijke situatie van de hulpvraag beschikt iedere gemeente over veel aanvullende data. Dit kunnen gegevens zijn over de aanvragen en toeslagen van de cliënt. De gemeente kan echter door het koppelen van gegevens tot andere conclusies komen door er een algoritme op los te laten. Heb je de situatie dan beter in beeld?

Dit is de digitale transformatie. We maken steeds meer gebruik van data en digitale instructies. Het is niet hetzelfde als digitaal optimaliseren. Dit betekent het verwerken van het beleidsproces via een digitaal zaaksysteem. De digitale transformatie gaat verder. Hoe ver gaan we? Is iemand die in een bepaalde wijk in de grote stad woont per definitie “verdacht”? Is de samenleving van China of Amerika het voorbeeld voor Nederland of zoeken wij een andere vorm.

Jan van Ginkel waarschuwt voor het verlies van de menselijke maat. In de digitale transformatie moeten we op zoek naar de juiste wijze waarop wij de data gebruiken. Alle beschikbare data moet gebruikt worden als middel en ter ondersteuning van beslissingen binnen het sociaal domein. Het mag nooit een doel op zich worden.

Een goede professional doet het goede en heeft oog voor de bureaucratie en de omgeving. Hij of zij weet de belangen autonoom af te wegen en is niet afhankelijk van de context maar aanhankelijk aan de goede zaak. Jan van Ginkel waardeert de inzet van gemeenten voor wat ze doen in het sociaal domein. Maar of hij zo aardig blijft? Praat mee en geef je mening hoe we om moeten gaan met de digitale transformatie.

Jan van Ginkel is spreker tijdens het tweedaagse LCGW congres. Bekijk hier het programma van de dagen of meld je direct aan.