Werkbezoeken
Je kunt kiezen uit één van onderstaande werkbezoeken of een masterclass:
Groenblauw voor iedereen! Het kan in Beneden-Leeuwen!
Martijn Timmermans is projectleider water en klimaat in de gemeente West Maas en Waal. Hij neemt je vanuit het gemeentehuis wandelend mee naar verschillende locaties in Beneden-Leeuwen. De wandeling gaat via de Dijkstraat, naar de nieuwe woonwijk het Leeuwse Veld en het daarin gelegen Speelse veld. Onderweg wandel je ook naar een park bij het Integraal Kindcentrum. Welke invloed hebben deze projecten op de leefbaarheid en duurzaamheid in de gemeente West Maas en Waal? Martijn vertelt hier vol enthousiasme over.
De Tuinen van Appeltern
Mooie mensen en mooie tuinen liggen in elkaars verlengde. We vinden dat mensen die hun tuin omarmen en ervaren als een meerwaarde, socialer, respectvoller en geduldiger zijn.
Vanuit die gedachten zoeken we samenwerkingen en werken we ook aan de binnenkant. Sociaal denken en doen beschouwen we als duurzaam bezig zijn. Het betekent bijvoorbeeld dat de activiteiten in ons dorp niet zomaar worden gesponsord, maar dat voor elke deelnemer die 12.50 euro betaalt aan het Fleurig comité, we een gratis jaarabonnement ter beschikking stellen. We verbinden en bieden plaats aan Wajong jongeren en/of anderen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Samen met De Kernen hebben we een concept ontwikkeld om tuinen te vergroenen en daarbij de sociale cohesie in de wijk te verbeteren.
Daar waar we elkaar gevonden hebben: kinderen en techniek in-, voor- en door- Maas en Waal!
Maak op 20 mei kennis met het Tech-Lokaal en het KindCentrum Beneden-Leeuwen. Onderwijs en techniek raken elkaar hier letterlijk; ruimte wordt gedeeld en activiteiten samen ontwikkeld. Leerlingen onderzoeken en leren, ontdekken en ontwikkelen zichzelf, hun talent en de wereld om hen heen. Zie, hoor én ervaar hoe vanuit regionale samenwerking kinderen en jongeren kennismaken met techniek.
Tijdens dit bezoek heb je geen tijd om stil te zitten. Loop mee door dit bijzondere gebouw met zijn gebruikers. Hoor hoe dit is ontstaan en ervaar de techniek van nu en morgen bij één van de ontdekplekken van het Tech-Lokaal!
Excursie naar circulair textiel proef Cirtex
Een goed georganiseerde keten voor circulair textiel beperkt de hoeveelheid textielafval uit de regio tot een minimum. Het bespaart kosten en levert maatschappelijke meerwaarde op. Het kan arbeidsplaatsen bieden aan 30 mensen en ontwikkelmogelijkheden voor 60.
De initiatiefnemers Afvalinzamelaar Avri, kringloopondernemer 2switch en mensontwikkelbedrijf Werkzaak Rivierenland hebben op dit moment een pilot in werking voor de regio Rivierenland. Die kun je bezoeken. Je ziet hoe er in heel veel verschillende fracties gesorteerd wordt. En je kunt in gesprek met de mensen die dit doen. Zij zijn werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen hier een kans op ontwikkeling richting werk. De pilot is onderdeel van de oprichting van Cirtex (circulair textielcentrum Rivierenland).
Masterclass: Samenwerken en leiderschap
Gabriël Anthonio is een ervaren bestuurder in de zorg en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van leiderschap en organisatieontwikkeling. Hij neemt je in deze masterclass mee naar een aantal krachtige principes op het gebied van leiderschap en samenwerken. Hoe kom je met jouw organisatie intern en met andere organisaties tot een betere samenwerking? Hoe kun je met minder moeite meer waarden toevoegen en resultaten halen uit de samenwerking. Naast theorie en recent onderzoek zal Gabriël met ons vooral stilstaan bij de praktijk en een aantal persoonlijke ervaringen met ons delen. Hij neemt ons mee naar zijn plaatsen der moeite en wat hij daar leerde. Aan het eind van de masterclass heb je naast inspiratie en aantal verfrissende inzichten ook een aantal praktische handvatten om de volgende dag mee aan de slag te gaan.