Programma bijeenkomst ‘Hoe sociaal is de ruimte’

robert-collins-tvc5imO5pXk-unsplash

De sociale omgevingsvisie

Wie voor een gemeente werkt heeft voortdurend te maken met nieuwe trends en veranderende inzichten. Maar een gemeente dient ook stabiliteit en rechtszekerheid te bieden.

De komende omgevingswet vraagt van gemeenten een visie en een verordening; een stabiel kader. Tegelijkertijd bestaat er een verlangen om niet alles dicht te timmeren. De flexibiliteit van regelvrije zones en ritselmanagers spreekt velen aan.
Hoe breng je de behoefte aan stabiliteit en het verlangen naar flexibiliteit bij elkaar in het opstellen van een omgevingsvisie? Is flexibiliteit vast te leggen in regels en voorkom je daarmee dat je elke collegeperiode een nieuwe visie moet opstellen?

Cruciaal is de vraag hoe je een sociale omgevingsvisie ontwikkelt die aansluit bij de leefwereld van inwoners. Moeten we dan niet eerst erkennen dat sociaal voor iedereen verschillend is? De een gaat sporten een ander doet iets creatiefs, maar er zijn ook inwoners die genoeg hebben aan hun bankje in de voortuin. Hoe spreek je mensen die zo verschillend zijn aan, om een werkelijk sociale omgeving te ontwikkelen?

Natuurlijk schetsen we deze middag een theoretisch kader. Bespreken we hoe je een beeld krijgt welke insteek het beste past in jouw gemeente en welk proces je dan kunt ingaan. Dat combineren we met praktische voorbeelden uit de gemeentelijke praktijk. Want we weten allemaal dat de werkelijkheid weerbarstiger is dan de theorie.

 

Programma

10.30-11.00 Koffie, thee en registratie

11.00     Keynote: Bruno Doedens, landschapsarchitect

Bruno verliet zijn architectenbureau om te kunnen werken aan zijn passie, tijdelijke landschappen. Hij heeft 15 jaar ervaring op Oerol met tijdelijke landschappen. Projecten gericht op mensen, hoe ze met elkaar omgaan, interacteren. Maar ook projecten die een sterke (tijdelijke) invloed op de omgeving hebben. Laat je verassen door zijn kijk op een sociale omgevingswet.

11.30    Keuze uit een van de 4 werkateliers:

 1. Sociaal domein en ruimte
  Mathijs van der Poel, huisarts in Rotterdam West en oprichter van Stichting Loop Recept over “Wandelen met patiënten door de wijk”. Vanuit de rijksoverheid loper er programma’s gezonde leefstijl en meer beweging. Looptraining vormt daarbij een essentieel onderdeel. Als deze programma’s succesvol worden, zullen we de omgeving anders moeten gaan inrichten. Wat is er nodig en hoe kun je dat in jouw gemeente organiseren. Laat je verrassen over de enorme effecten en kansen voor de toekomst.
 2. Deep Democracy
  Elke gemeente kent ze wel, de notoire klagers, de beroepsbezwaarmakers. Sommige gemeenten hebben 1 of 2 fte’s voor de afhandeling van bezwaarschriften van een handjevol inwoners. Deep Democracy is een methodiek die ook deze mensen kan betrekken bij de gemeentelijke opgave. In de methodiek krijg je allereerst begrip voor deze groep. Je ziet ze niet meer als lastige inwoners. Maar herkent dat in ieder van ons een terrorist schuilt, ja het klinkt heftig. Maar als je dit kunt zien na de workshop, kun je met de methodiek aan de slag en de kans is groot dat je de beroepsquerulant bij de gemeente weet te betrekken.
 3. De samenleving in beweging voor de kerk
  Hoe een dorp een dorpshuis met sporthal en óók nog de pastorie en kerk koopt. Je woont in een dorp met 1.900 inwoners en een rijk verenigingsleven. Op een dag besluit de gemeente om het dorpshuis en de sporthal tegen het symbolische bedrag van één euro aan het dorp te verkopen. En dan staat ook de kerk, waar veel verenigingen oefenen, met bijbehorende pastorie voor enkele tonnen te koop. Wat is wijsheid? In Loil besloten de verenigingen om in actie te komen en kopen ze de gebouwen zelf. Geen simpele opgaaf, met het hele dorp tot een keuze komen waar miljoenen mee gemoeid zijn.
 4. Stap in de wereld van 3D-planvorming!
  Open en creatieve planvorming die past bij de tijdsgeest en de kern van de omgevingswet. Daar weet gebiedsontwikkelaar Wout Janssen alles van af. In de ruimtelijke planvorming wordt volop geëxperimenteerd met aantrekkelijke en overzichtelijke 3D-omgevingen, big data en andere technologische tools. Bijvoorbeeld bij het onderzoeken van de doelen van belanghebbenden, de verschillende wegen om deze te bereiken, en het meten van de effecten op de fysieke leefomgeving. Slim gebruik van nieuwe technologie verandert de praktijk van planvorming in hoog tempo en kan deze sneller, transparanter en leuker maken. Wout Janssen haakt u hierop aan.

12.30-13.15       lunch

13.15-14.15        Tweede ronde werkateliers

14.15 Keynote Hermien de Bruijn, oud-bestuurder LCGW
Hermien heeft de leergang erfgoedfilosofie gevolgd aan de Erfgoedacademie in Amersfoort. In haar keynote stelt ze het belang van erfgoed in het sociaal domein aan de orde. Verder vertelt ze over de projecten die ze deed in het kader van haar onderzoek. Dit heeft ze bij de gemeente Katwijk gedaan. De projecten zijn gericht op cultureel erfgoed en wat deze betekenen voor vluchtelingen en nieuwkomers. Hoe herdefinieer je cultureel erfgoed met elkaar? Een verrassende kijk op een vernieuwde inpassing in de sociale omgeving van cultureel erfgoed.

15.00 afsluitende borrel

 

Praktische informatie

Datum: 8 november

Tijd: 11.00 – 15.00 uur

Locatie: Een prachtig stukje erfgoed. De voormalige kerk en nu dorphuis in Loil (bij Didam). Lees hier hoe deze kerk eigendom werd van het dorp en een andere bestemming kreeg.

Adres: Wehlseweg 36, 6941 DM Didam

Kosten: 50 euro pp

 

 

Deze bijeenkomst organiseren we samen met

meer weten over Spectrum?  Bezoek dan hun website.

 

Aanmelden?

Dat kan door op de onderstaande knop te klikken.

Aanmelden voor de Programmabijeenkomst