Wat kunnen we leren in hoe we kijken naar en omgaan met mensen met dementie? In een 3,5 jaar durende reis onderzochten zorgvernieuwer Teun Toebes en documentairemaker Jonathan de Jong hoe we de toekomst inclusiever kunnen maken voor degenen die we nu zo vaak vergeten. In hun hoopvolle film ‘Human Forever‘ laten ze niet alleen voorbeelden zien van hoe het anders kan, maar rekenen ze ook af met heilige huisjes als geld en personeelstekorten in de zorg.
De urgentie is hoog: het aantal mensen met dementie zal de komende 20 jaar verdubbelen. Op het LCGW festival zal filmmaker Jonathan de Jong vertellen over hun bevindingen.
Teun Toebes woonde jarenlang op een gesloten afdeling voor mensen met dementie en vindt dat we ons narratief over dementie moeten veranderen. ‘Jarenlang hebben we mensen met dementie alleen gezien als verlies. We moeten stoppen met mensen met dementie weg te stoppen op basis van aandoeningen. We moeten uitgaan van wat ze nog kunnen en wat ze nog willen. We moeten ze inclusief houden in onze samenleving en niet wegstoppen.’
Samen met documentairemaker Jonathan de Jong reisde Toebes de wereld rond (11 landen over 4 continenten) om te zien hoe er in andere landen met dementie wordt omgegaan. ‘De gemene deler die we zagen is dat mensen weer gelukkig worden als we luisteren naar wat ze zeggen en willen in het leven’, zegt De Jong. De film houdt niet alleen zorgverleners en mantelzorgers een spiegel voor, maar de Nederlandse samenleving als geheel. Het huidige systeem, dat mensen met dementie reduceert tot hun ziekte zodra ze gediagnosticeerd worden, plaatst mensen met dementie buiten de maatschappij. Binnen de muren van verpleeghuizen is het medische perspectief dominant. De nadruk op veiligheid en het elimineren van risico’s duwt kwaliteit van leven naar de zijlijn.
”We hebben in de wereld heel erg bedacht hoe we met mensen met dementie moeten omgaan, op basis van hun diagnose. En daar organiseren we een heel systeem omheen, maar we vragen eigenlijk nooit: hoe willen jullie nou eigenlijk leven? Zij vragen om hulp en wij beantwoorden dat met zorg. Maar zij willen niet alleen zorg, zij willen vooral hulp om hun leven zo goed mogelijk inrichten.” Sluit De Jong af. ‘Dus wij moeten beginnen met luisteren naar mensen met dementie en hen zo goed mogelijk proberen te faciliteren in hun leven, in plaats van hun leven te organiseren en over te nemen.’
De Jong won dit jaar een Gouden Kalf voor deze prachtige documentaire. We vertonen deze in het geheel tijdens het LCGW festival en gaan daarna in gesprek met de Jong. Deze documentaire verandert je kijk op dementie. Mis het niet en meld je nu aan voor het LCGW festival.